CrossFit – kvinnor, kroppar och ideal

Vem som helst som kollade på damernas tävlingar under årets CrossFit Games måste ha uppmärksammat hur förväntningarna på kvinnornas kroppar har förändrats. Dagarna är förbi då kvinnor ska vara smala, slanka och absolut inte ”för vältränade”. Under årets tävling kunde vi se starka vältränade atleter som kan ta sig an vilken kroppslig utmaning som helst. Kanske satt det några mindre tjejer hemma och tittade på tävlingen och fick inspiration till att skapa sig en kropp de trivs med. Inte bara en kropp som tidningarna och media har målat upp för oss alla.

I CrossFit används människokroppen på ett funktionellt sätt vilket betyder att träningsformen passar alla typer av människor. Många sporter tvingar sina utövare att träna vissa kroppsdelar extra mycket t.ex. gymnaster måste vara flexibla och smala, tyngdlyftare måste ha korta och starka muskler. Detta gäller inte i CrossFit då hela kroppen används så måste man vara stark överallt.

crossfit_skonhet_atleter_3

I CrossFit Games varierar åldrarna väldigt mycket hos deltagarna från 17 till 37, alla med samma förutsättningar. Modeindustrin fortsätter sätta etiketter på sina kunder och dela in dem i åldrar med citat som ”Defy your age!” och ”Blast body fat!”. De strävar efter att skapa segment hos olika åldrar för att få en större kollektion. Det är aldrig för sent att göra en förändring!

Hur ser det ut idag?

Vi har fortfarande en lång väg kvar att gå inom sport för att skicka rätt budskap till kvinnor gällande deras kroppar.

Till exempel så lever mycket av den gamla skolan kvar där kvinnor ska vara smala och framstå som sexsymboler. Många män rynkar på pannan när de ser en stark atletisk kvinna med en fantastisk fysik.

Under förra årets CrossFit Games körde Reebok en annons som upprörde många kvinnor och även män. Annonsen var en närbild på en kvinnlig kroppsdel och citatet ”CrossFit: Turning sevens into tens.” Felet med den filmen är att den inte är samspelt med tankesättet kring CrossFit. Det borde ha stått ”CrossFit: could turn ANY seven into a ten.” Kvinnor blir bara object som ska jämnföras och poängsättas.

CrossFit höjer sina medlemmar, firar deras segrar som individuella individer inte som kroppsdelar. Framgång är inte att ha det bästa tonade benet utan att alltid sträva efter att utveckla sig själv och tävla mot sina gångna resultat!

Strong is the new skinny!