Klassiska lyft – Knäböj/Squats

Flertalet av de tunga lyften som man ofta stöter på i styrke- och tyngdlyftning är svåra att utföra och kan medföra skador om de utförs på fel sätt. Lär dig utföra dessa övningar på rätt sätt och öka ditt resultat direkt.

 

Knäböj
Här är en övning som är väldigt lätt att fuska med. Många på gymmet kör jättetungt och utför inte övningen fullt ut. Detta drabbar ingen än dig själv. Det påpekas ofta om skador i knän och liknande för att komma undan att utföra övningen riktigt. Kan du på ett snabbt och enkelt sätt gå ur soffan eller hoppa upp på scenen på en nattklubb, då kan du också göra väl utförda knäböj.

Knäböj ser ut att vara en väldigt enkel men det är flera saker du ska tänka på när du utför övningen:

  • Spänn magen
  • Ha tyngden på hälarna
  • Höften skall gå djupare än dina knän
  • Håll rak rygg
  • Dina knän ska placeras rakt ovanför foten och inte gå längre fram än dina tår

Tabata Squats
Tabata är ett begrepp som ofta förekommer inom CrossFit, en intervallmetod som innefattar 20 sekunders intensiv träning följt av 10 sekunders vila och allt detta upprepas åtta gånger.

Som utövare skall du alltså utföra så många knäbäj/squats som möjligt under en 20 sekunders period. Därefter är det vila i 10 sekunder. Upprepa övningen i åtta individuella ronder. Dina poäng/resultat är den repetitionen där du gjorde minst antal repetitioner.

Om du lyckas göra 12 knäböj under en 20 sekunders intervall så ligger du bra till i träningen. Allt under är ett tecken på att du måste jobba vidare på din teknik och intensitet. Detta är en övning man ej vill fuska på, den ligger till grunden för din kompletta fysik och dina magrutor. Knäböj är en av de mest effektiva övningarna för att träna bålen. Något som du har nytta av i alla dina övningar.